воскресенье, 7 февраля 2016 г.

ТРДК 2016. 3 тиждень. Якість презентації.

Якість - поняття, що широко застосовується і всебічно затребуване. Проте...
Ми прагнемо придбати якісні речі, а купляємо брендові чи за принципом "подешевше". Ми всі мріємо про якісне життя, але свідомо шкодимо власному здоров*ю.
Ми (всі представники громади, у тому числі - педагоги, освітяни, студенти) постійно говоримо про потреби якісної освіти, але не завжди дбаємо про її забезпечення: не прагнемо вдосконалювати свою професійну й педагогічну компетентність, не цікавимось новими технологіями і не використовуємо ефективні форми, методи (педагогічні працівники); не займаємося самоосвітою, не систематично виконуємо запропоновані завдання, більшість часу перебування в Інтернет витрачаємо на безглузде спілкування в мережах, перегляд "приколів" і "топової інформації", на іграшки типу "квест", стрілялки та інше (студенти різного віку й підготовки).
Про якість створення презентацій говориться давно і багато. 
Презентація - є вкрай важливим елементом будь-якої лекції, виступу. Адже загально відомо, що велика кількість інформації, яка надається виключно через слуховий аналізатор, сприймається лише на 5-7%. Залучення до сприйняття інформації зорового аналізатора сприяє підвищенню даного показника до 10-15%. Цей відсоток залежить як раз від якості візуалізації (у даному випадку - презентації). Значення мають багато показників:
  • кількість слайдів;
  • швидкість, з якою вони змінюються;
  • загальний фон слайдів;
  • кількість об*єктів на слайді;
  • колір, розмір і тип шрифтів;
  • наявність анімацій, їх кількість і різноманіття;
  • наявність, розміри, колір, оформлення, якість, місце розташування графічних об*єктів та картинок, їх відповідність темі презентації;
  • наявність та якість гіперпосилань;
  • об*єм винесеної на слайд текстової інформації тощо.
Не зважаючи ні на що, й досі трапляються жахливі презентації, які не відповідають жодим вимогам (не ураховують особливості когнітивної сфери людини: процеси сприйняття, уваги, мислення, пам*яті, уяви).
Мистецтво творення презентації, на мій погляд, потребує постійного вдосконалення навичок людей, що їх створюють. 

Стосовно цього питання можна багато спілкуватися. Але не хочеться повторюватися, бо це нагадує метод "висасування з пальця". Я перечитала всі роздуми моїх однокурсників, які були опубліковані на даний момент. До деяких я залишила коментарі. Зазначу лише, що найбільше відповідають моєму баченню якісної презентації такі погляди і міркування колег:






Питання створення довершеної (якісної) презентації досить затребуване. Запрос "Правила создания презентации" (рос.) в Google дав 565000 результатів:

 Із них - 68100 - відео:



Я спробувала "зібрати до купи" цікаві презентації, які дають змогу усвідомити шляхи удосконалення власних навичок щодо створення якісних презентацій (на цьому шляху я передивилася близько 30 різного змісту і якості ресурсів, більшість - зі SlideShare). 

Нижче розміщено посилання на ті, які, на мій погляд, стануть у нагоді як новичкам, так і досвідченим спеціалістам презентаційної справи:
1. Как улучшить качество ваших презентаций на SlideShare: 7 важных рекомендаций: http://texterra.ru/blog/kak-uluchshit-kachestvo-vashikh-prezentatsiy-na-slideshare-7-vazhnykh-rekomendatsiy.html 
2. Как не отпугнуть зрителя с первого слайда. Основніе ошибки в дизайне презентаций: http://www.slideshare.net/sergeinovikov/ss-13186139?related=3
3. Как стать супергероем презентаций: http://www.slideshare.net/explanent/ss-37131502?related=4 (О.К.: як на мене, - занадто багато слайдів, інформація занадто дозована, тому виникає ефект "постійної зміни слайдів", що знижує сприйняття презентації).
4. Самая лучшая преза: вредные советы в слайдах: 
5. Оформление презентаций: 
http://www.slideshare.net/vit26/ss-12824709?next_slideshow=1 (О.К.: кожен слайд супроводжується текстовкою)
6. 10 секретов PowerPoint, без которых у вас ничего не получится (от Анатолия Шперха): http://www.slideshare.net/shperk/10-power-point?related=1
7. Мастер-класс: Презентация высокого полета: 
http://www.slideshare.net/polyanskiy/webinar-prostopreza?related=2 (О.К.: є деякі цікаві думки, яких не вистачало в інших презентаціях)
8. 7 базовіх сюжетов сторителлинга для вашей презентации: 
http://www.slideshare.net/Presentui/7-29951626?related=7 (О.К.: як зробити презентацію цікавою і сюжетною)
9. Как не надо делать презентацию: http://www.slideshare.net/OlgaKataeva/ss-40546425?related=2 (О.К.: Дякую Валентині Бабійчук за такі корисні надбання на SlideShare!!!)
10. Основні вимоги до змісту і оформлення презентацій: 
http://teacher.at.ua/publ/innovacijni_tekhnologiji_navchannja/osnovni_vimogi_do_zmistu_ta_oformlennja_prezentaciji/63-1-0-5893 (О.К.: Дякую Степану Лабудько за корисне посилання!!!)
11. 7 способов испортить презентацию: http://www.slideshare.net/AKarlov/7-7435673?related=4 (О.К.: у цій презентації розглядаються помилки у виступах, які супроводжуються візуалізацією у вигляді презентації).

Таким чином, процес самовдосконалення триває постійно:
І немає меж досконалості...
презентації!!!

Комментариев нет:

Отправить комментарий